Snelle spinaziesalade met sinaasappel en pecannoten

Deze snelle spinaziesalade met sinaasappel ontstond doordat ik ontzettend veel spinazie in huis heb. Afgelopen weekend ging ik boodschappen doen en daarbij had ik spinazie nodig – dat gaat namelijk vaak door mijn groene smoothie. Spinazie stond blijkbaar bij meer mensen op het boodschappenlijstje, want het was volledig uitverkocht. Daar ging mijn weekplanning. Of toch niet?

Achterin het schap lag nog één grote zak spinazie – zo’n voordeelzak. En toen moest ik kiezen: geen spinazie of enorm veel spinazie? Anderen zouden misschien de volgende dag terug zijn gegaan naar de supermarkt, maar dat gaat wat lastig als je op krukken loopt. Dus ik koos maar voor de enorme zak spinazie. En dat betekent dan toch mijn weekplanning omgooien en deze week veel spinazie eten.

Nu is dat natuurlijk geen straf, zeker niet als je de spinazie gebruikt als basis voor een deze frisse en snelle spinaziesalade. Zoals deze met sinaasappel. Citrusvruchten en spinazie zijn goede smaakvriendjes dus bieden altijd een goede basis voor salade. De verdere ingrediënten zijn redelijk bekende combinaties – maar dat mag ook weleens, toch? Daardoor is deze salade lekker snel klaar en kun je vlug aan tafel. Ik at de salade als lunch en dan is het een volwaardige maaltijd. Eet je de salade als hoofdgerecht, overweeg dan om wat extra kip of groente toe te voegen.

Snelle spinaziesalade met sinaasappel

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 100 gram spinazie
  • 150 gram gerookte kip
  • 2 sinaasappels
  • 1 komkommer
  • 100 gram feta met kruiden
  • 50 gram pecannoten

Bereidingswijze

Schil de sinaasappels en snijd de partjes in stukken. Neem de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd vervolgens de feta in even grote blokjes.

Verhit een koekenpan zonder boter of olie. Hak de noten in grove stukken. Rooster de noten circa twee minuten op middelhoog vuur. Als je de noten begint te ruiken, zijn ze goed.

Meng de spinazie, sinaasappels, komkommer, feta en pecannoten door elkaar in een saladeschaal. Schenk er twee el olie uit de pot met feta bij. Gebruik je ongekruide feta? Doe er dan 1 tl Italiaanse kruiden bij. Breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Tip

In deze salade gebruik ik als snelle dressing de olie waar de feta in zit. Hoewel je snel bedenkt dit weg te gooien zodra de feta op is, kun je de kruidenolie prima gebruiken als (basis voor) een dressing. Handig voor op dagen dat je niet veel tijd hebt!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels
483 32,7 8,9 26,3 16,6 5,7

Geef een reactie