Ingrediënten: Zoeteaardappelpuree

De zoete aardappel is in Nederland nog erg lang bekend, maar is zeker in opkomst. Hoewel de zoete aardappel geen familie van de aardappel is, kan hij goed dienen als vervanger van de gewone pieper. De smaak is wel wat anders dan die van de gewone aardappel, maar dat neemt niet weg dat je er alle kanten mee op kan. Daarin komen de twee dan weer overeen.

In de Verenigde Staten kennen ze de zoete aardappel al langer. Met name met feestdagen zoals Thanksgiving komt de zoete aardappel op tafel in de vorm van puree. Die puree kun je vervolgens op vele verschillende manieren klaarmaken, zowel zoet als hartig. Reden waarom jullie een basisrecept wil geven voor zoeteaardappelpuree zodat je vervolgens zelf aan de slag kunt met het zoeken van de juiste smaakcombinaties. Hierin gebruikte ik een grote zoete aardappel die genoeg is voor ongeveer twee personen. De puree kun je natuurlijk in veel grotere hoeveelheden maken dan dit. Dat is juist ideaal, want je kunt de puree makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje.

Om je op weg te helpen met de bereidingswijzen, geef ik een aantal zoete en hartige suggesties.

Zoete aardappelpuree

Ingrediënten

Voor twee personen

 • 1 flinke zoete aardappel (ongeschild circa 400 gr)
 • 3 el room (bijv. rijstroom of sojaroom)
 • Evt. klontje boter
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Zet een pan op het vuur en breng water aan de kook.

Schil de zoete aardappel en verwijder de donkere, lelijke plekjes. Snijd de aardappel in even grote stukken.

Doe de stukken aardappel in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Kook de aardappel vervolgens circa 15 minuten. De precieze kooktijd hangt af van hoe groot je de stukken hebt gesneden. Controleer daarom of de aardappel al klaar is door er even in te prikken met een vork.

Haal de pan van het vuur en giet de aardappel af. Als de aardappel nog warm is, voeg je wat room, peper en zout toe. Eventueel kun je ook een klontje boter toevoegen (niet lactosevrij). Neem een stamper of vork en prak de aardappel fijn.

Nu kun je aan de slag met de puree op smaak brengen. Leuke variaties zijn de volgende:

 • Breng de puree op smaak met 1 tl kaneel en 1 tl nootmuskaat. Voor wat meer pit voeg je ook nog 1 tl gemberpoeder toe;
 • Meng de puree met het sap van 1 limoen, 1 el (glutenvrije) sojasaus, wat verse koriander en een halve fijngesneden pepertje;
 • Schil een appel, snijd in kleine stukjes en bak in een koekenpan aan. Voeg toe aan de puree, samen met 1 el honing;
 • Neem 50 gram pecannoten, snijd deze in grove stukken en rooster kort in een hete koekenpan. Meng door de puree samen met 1 tl vanille-extract;
 • Dezelfde pecannotenvariatie als hierboven met ahornsiroop in plaats van vanille-extract;
 • Vervang de room door 1 el hummus;
 • Verkruimel 40 gram feta boven de puree en meng met de rasp van een citroenschil en het sap van een halve citroen;
 • Schil een goed rijpe avocado en snijd in stukken. Prak samen met de aardappels tot een gladde puree.

Volgens mij zijn dit al heel wat zoete en hartige variaties voor een heerlijke zoete aardappelpuree. De puree kun je vervolgens ook goed verwerken in een ovenschotel of stamppot. Kortom: je kunt er alle kanten mee op. Laat het me weten als je zelf nog een goede combinatie weet of als je één van bovenstaande variaties hebt geprobeerd – dat vind ik leuk!


Geef een reactie