Ingrediënten: Geroosterde paprika

Lange tijd dacht ik dat het maken van geroosterde paprika een tijdrovende bezigheid was. Daarom gebruikte ik meestal paprika’s uit pot. Toen ik vervolgens aan het FODMAP-dieet begon, waren ook deze eigenlijk verleden tijd. Aan veel kant-en-klare geroosterde paprika wordt namelijk knoflook toegevoegd en laten mijn darmen nou geen vrienden zijn met knoflook. Dan maar geen snelle geroosterde paprika’s meer – of toch wel?

Inmiddels heb ik een manier gevonden om op snelle manier toch geroosterde paprika te maken. Fijn! Want ik ben sowieso al geen voorstander van koken uit pakjes, zakjes en potjes.

Daarbij vind ik het helemaal niet nodig om knoflook toe te voegen – de paprika’s hebben van zichzelf al zo’n rijke smaak. Hieronder leg ik je stapsgewijs uit hoe je dat aanpakt, een snelle manier van paprika’s roosteren. En het is ook nog eens een goede manier! In de oven roosteren kan natuurlijk ook, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar deze manier waarbij je de paprika’s rechtstreeks op de gaspit van je fornuis roostert. Hoe dan? Ik laat het je zien.

Stap 1

Geroosterde paprika

Neem een paprika en was deze goed. Droog hem vervolgens af met een schone theedoek.

Zet de kleinste pit van het gasfornuis aan en leg de paprika rechtstreeks op de pit (zie foto). Draai de paprika een kwartslag per minuut door de paprika op te pakken met een tang en te draaien. Zorg dat uiteindelijk alle kanten zwartgeblakerd zijn. Het is de bedoeling dat het vel echt goed zwart wordt. Let wel op, want als de paprika grijs wordt, is hij te ver. Dit beïnvloedt de smaak. Controleer dus steeds even hoe gaar je paprika al is.

Stap 2

Geroosterde paprika

Als de paprika aan alle kanten zwart is, neem je hem van het vuur. Leg de paprika in een plastic zakje en bind het zakje goed dicht. Zorg dat er geen lucht bij kan komen. Laat de paprika vijf minuten rusten. Begin eventueel intussen met het herhalen van stap 1 voor de tweede paprika.

Stap 3

Geroosterde paprika

Knip het plastic zakje open en zet de paprika rechtop op een snijplank. Neem een mes en schraap als het ware het zwarte vel van de paprika af. Doordat de paprika in het plastic zakje heeft gezeten, heeft het vel goed losgelaten. Als het goed is kun je het velletje daarom zo van de paprika aftrekken.

Stap 4

Geroosterde paprika

Snijd de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten. De paprika is nu klaar voor gebruik!

Verwerk de paprika bijvoorbeeld in een soep, snijd hem in kleinere stukken voor in een salade of meng hem door de hummus.

Bewaaradvies

Je kunt de paprika twee tot drie dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Wil je de paprika langer bewaren? Doe ze dan in een af te sluiten bakje en giet er olie op. Zolang de paprika’s helemaal onder staan, zijn ze tot wel een maand houdbaar in de koelkast.

Eet smakelijk!


Geef een reactie