How to: Notenpasta maken

Zelf notenpasta maken, waarom zou je dat doen? Bij mij komt dat door pindakaas. Voor dat kleverige goedje kun je me ‘s nachts voor wakker maken. En dat is eigenlijk gek, want vroeger moest ik er niets van hebben. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat pindakaas een van de weinige zoete variaties van broodbeleg is die ik kan eten zonder dat ik daar last van krijg – even los van de discussie of pindakaas nu bij het zoet of het hartige broodbeleg hoort.

Het lekkerst vind ik dan de pindakaas met stukjes, want daarbij houd je een lekkere crunch. In vele pindakazen-uit-pot wordt er echter suiker toegevoegd en daar wil ik dan weer niet zo graag voor wakker worden.

Al sinds langere tijd maak ik daarom mijn eigen pindakaas. Super simpel en suikervrij. Je kunt hem helemaal klaarmaken zoals jij wil. Experimenteren met smaken toevoegen en weglaten, verschillende diktes en met of zonder nootjes. Na een vele malen pindakaas maken, ben ik ook eens aan de slag gegaan met een andere notenpasta – gewoon voor de afwisseling.

Mijn tweede pasta werd een notenpasta van hazelnoot en ik was gelijk verkocht. Echt ontzettend lekker, zowel de (wel bekende) chocovariant als de basic pasta. Als ik je dan ook nog vertel dat het maken van een notenpasta zo gepiept is, ga je dan ook gelijk zelf aan de slag? This is how you do it.

notenpasta

Ingrediënten

  • 250 gram ongebrande noten en/of pinda’s
  • Evt. een klein scheutje olie
  • Snuf zout

Nodig

  • Keukenmachine of blender

Bereidingswijze

Verhit een koekenpan op het vuur en rooster de noten circa vier minuten. De noten zijn klaar als je ze begint te ruiken.

Je hoeft de noten niet per se van tevoren te roosteren, maar dit vind ik zelf wel fijn. Op die manier komt de smaak goed naar boven en door het verhitten komen de oliën alvast vrij. De noten laten zich dan gemakkelijker tot pasta vermalen. Heb je geen tijd om de noten te roosteren? Voeg dan een klein scheutje olie (1 tl) toe als je begint met malen. Daarmee breng je het vermalen tot pasta op gang.

Doe de noten in de blender of keukenmachine en zet deze aan. Stop de blender als de noten vermalen zijn, maar nog geen meel zijn. Haal er ongeveer twee eetlepels noten uit en houd apart. Zet de blender vervolgens weer aan en laat hem een paar minuten draaien. Je ziet dat de noten tot meel worden vermalen en dat het tegen de zijkant van de blender aan gaat plakken. Zet daarom de blender tussendoor steeds even stil om dit van de zijkant af te schrapen en weer bij het geheel te voegen. Als je dit een aantal maal hebt herhaald, dan is de notenpasta na circa vijf minuten klaar. Voeg dan de achtergehouden noten toe voor een lekkere crunch.

Tip

Met de ingrediënten kun je natuurlijk alle kanten op! Dit is een super basis recept. Een hele bekende notenpasta is natuurlijk de hazelnotenpasta met chocolade, maar denk ook eens aan pindakaas met tahin, kokos of kaneel. Probeer ook eens een mengeling van noten, zoals half walnoot en half paranoot. Alles kan!

Vervolgens lekker snoepen van je zelfgemaakte notenpasta? Verwerk hem bijvoorbeeld in je eigen borreldadels. Ook lekker in de havermout of op een maiswafel.


Geef een reactie