How to: Ei pocheren

Een ei pocheren – dat is toch heel moeilijk? Zoals ik over veel kooktechnieken denk, zo dacht ik ook over het maken van een gepocheerd ei. Afgelopen week heb ik me er na lang twijfelen toch maar eens aan gewaagd. Gelukkig blijkt een ei pocheren helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe. Ik leg het je uit!

Poging 1 en 2 van het ei pocheren mislukten bij mij. Reden: ik was eigenwijs. Eerst heb ik het geprobeerd zonder wijnazijn toe te voegen aan het water én zonder draaikolk te maken. Gewoon een ei breken boven een pannetje kokend water. Dat werkt dus niet. Bij poging twee was ik al iets minder eigenwijs en heb ik wel netjes een draaikolk gemaakt. Dat ging al beter, maar nog niet goed genoeg. Mijn ei werd geen compact en mooi op te dienen gepocheerd ei. Na twee pogingen vond ik het genoeg voor die dag.

Maar twee dagen later wilde ik toch dat het zou lukken. Dus heb ik het opnieuw geprobeerd – nu op de manier zoals het hoort. En hoe het hoort, lees je hieronder. Het is handig om de verschillende stappen eerst even helemaal door te lezen voordat je begint, want anders is bijvoorbeeld je draaikolk alweer weg voordat je je eitje in het water hebt kunnen breken.

Mocht het je niet in één keer lukken, probeer het dan gewoon nog een keer. Het gaat steeds beter – ik spreek uit ervaring. Succes!

Stap 1

How to: Ei pocheren

Neem een pannetje en vul deze voor 2/3 met water. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur wat lager. Zorg dat het water net aan blijft koken. Af en toe moet er een bubbeltje omhoog komen. Voeg dan een scheut witte wijnazijn toe aan het water.

Stap 2

How to: Ei pocheren

Neem een lepel en maak een draaikolk in het water. Leg de lepel weg en wacht even totdat de draaikolk alleen nog grote ‘slagen’ maakt.

Stap 3

How to: Ei pocheren

Pak het ei en breek het voorzichtig boven het water. Probeer zo dicht mogelijk bij het water te komen zonder je handen te verbranden. Laat nu het ei garen in het water. Houd circa drie minuten aan voor een zachtgekookt ei en vijf minuten voor een wat harder ei.

Stap 4

How to: Ei pocheren

Haal het ei na de gewenste kooktijd uit het water. Voorzichtigheid is geboden, want je maakt het ei snel kapot (dat gebeurde mij dus met de eerste poging). Gebruik het liefste een schuimspaan (een lepel met gaatjes) zodat je het ei alvast een beetje kunt laten uitlekken boven het pannetje. Leg het ei vervolgens op een keukenpapiertje om verder uit te laten lekken.

En dat is hem al! Eet het eitje lekker op brood of op een cracker, maar een gepocheerd ei staat ook mooi op een hamburger of een salade.


Geef een reactie