Gebakken havermout met ananaskokoscompote

Een echt ontbijtfeestje! Op een andere manier kan ik deze gebakken havermout met ananaskokoscompote eigenlijk niet omschrijven. Al eerder heb ik geschreven over hoe havermout mijn absolute favoriet is, met name als het buiten koud is en ik boven een dampende kom havermout zit. En alhoewel het buiten nog niet koud te noemen is – al vind ik het verschil met vorige week best groot – zit ik alweer aan de havermout!

Een van de redenen waarom ik havermout zo fijn vind, is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt echt eindeloos recepten bedenken met dit fijne goedje. In het weekend neem ik vaak wat meer tijd voor het maken van mijn ontbijt en daar kwam deze nieuwe havermoutvariatie uit voort. Het fijne aan dit recept is dat je de tijd waarin de havermout alvast in de oven staat, kunt gebruiken om de ananaskokoscompote te maken. Zo ben je niet dubbel lang bezig, maar gebruik je de oventijd om de gebakken havermout daarna nog lekkerder te maken!

Ik koos hier voor ananas, omdat ik daar simpelweg enorm veel zin in had. Gebakken havermout kun je natuurlijk ook maken met andere soorten fruit. Probeer eens te variëren met een blauwebessencompote en stukjes mango. Ook erg lekker!

Ingrediënten

Voor één persoon

  • 125 gram ananasstukjes
  • 1 perssinaasappel
  • 100 ml kokoswater
  • 40 gram (glutenvrije) havermout
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 tl kaneel
  • 150 ml rijstmelk (bijv. deze)
  • 2 el chiazaad

Nodig

  • Oven
  • Staafmixer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een pannetje met een dikke bodem en doe hierin de stukjes ananas met het sap van de sinaasappel en het kokoswater. Breng dit aan de kook op middelhoog vuur (kleine pit) met de deksel op de pan. Roer af en toe door. Als het begint te koken, zet de het vuur wat lager en doe je de deksel half op de pan. Het kookt namelijk erg snel over.

Gebakken havermout met ananaskokoscompote

Pak een schaaltje dat geschikt is voor de oven. Meng hierin de havermout met de pompoenpitten en de kaneel. Doe er dan de rijstmelk bij en meng dit door elkaar. Zet het bakje in de oven en zet de timer op 30 minuten.

Gebakken havermout met ananaskokoscompote

Intussen is de ananascompote goed doorgekookt. Voeg de chiazaadjes toe en roer door. Laat het vervolgens weer doorkoken en roer af en toe door. Je zult zien dat de chiazaadjes al snel hun kleur beginnen te verliezen en dat het een geleiachtige substantie wordt. Laat doorkoken totdat de havermout ongeveer 10 minuten in de oven staan.

Haal de compote van het vuur en de deksel van de pan. Houd de pan schuin van de af en maak de compote glad door er voorzichtig met de staafmixer doorheen te gaan. Voorzichtig, want het kan spetteren en dat is vrij heet. Het is niet erg als er stukjes in blijven zitten, ik vind dat juist wel lekker. Mijn compote lijkt qua substantie uiteindelijk het meeste op appelmoes.

Gebakken havermout met ananaskokoscompote

Pak de havermout uit de oven en zet deze op het aanrecht. Schenk de compote over de havermout heen. Ik gebruikte ongeveer de helft. Strijk de compote mooi glad met de achterkant van een lepel of een spatel. Doe er eventueel nog wat stukjes ananas bovenop.

Zet de havermout terug in de oven en bak nog ongeveer 15 minuten. De havermout is klaar als het bovenlaagje is opgedroogd en de keuken heerlijk geurt!

Eet smakelijk!

Tip

Ananaskokoscompote is natuurlijk niet alleen lekker bij gebakken havermout. Doe eens een schepje door de yoghurt of smeer een beetje op een cracker. Smullen maar!

De overgebleven compote kun je goed bewaren in een afgesloten (glazen) bakje in de koelkast. Laat de compote wel goed afkoelen voordat je hem in de koelkast zet.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels
425 14,7 2,8 12,5 55,5 10,1

Geef een reactie