Bruine rijst met roomsaus van hazelnootrucolapesto

Een hele mond vol: bruine rijst met roomsaus van hazelnootrucolapesto. Het duurde ook wel even voordat ik een titel had bedacht die nog enigszins te volgen was waardoor je wel zou begrijpen wat je nou precies ging maken. Maar volgens mij is dat gelukt. Zo niet – lees dan maar gewoon verder ­čśë

Volg je dit recept dan ga je in ieder geval iets heel lekkers maken. Een verrassende combinatie van smaken en een leuke manier om dingen te combineren. Want geef toe, pesto in combinatie met rijst had je zelf niet zo snel bij elkaar gezocht. Ik namelijk ook niet.

Pasta met pesto is een klassieke combinatie. Heerlijk, makkelijk en zonder over na te denken kun je die twee altijd samen op tafel zetten. Variatie maakt het koken echter zo leuk. Dus heb ik toch maar eens geprobeerd om een pesto te combineren met rijst. En wat blijkt: die twee gaat verrassend goed samen. Door een echte saus van de hazelnootrucolapesto te maken, krijg je een heerlijk zacht en toch smaakvol rijstgerecht. Laat je me weten wat je ervan vindt?

Bruine rijst met roomsaus van hazelnootrucolapesto

Ingredi├źnten

Voor 2 personen

 • 100 gr bruine rijst
 • 1/2 winterwortel
 • 1/2 courgette
 • 75 gr rucola
 • 80 gr hazelnoten
 • 150 ml sojaroom of (lactosevrije) kookroom
 • 4 zongedroogde tomaten
 • 1 el citroensap
 • 1/2 el rozemarijn
 • 3 el olijfolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

Breng in een pan water met wat zout aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de rijst toe. Breng opnieuw aan de kook. Zet dan het vuur laag en doe de deksel op de pan. Kook de rijst volgens de kooktijd op de verpakking.

Neem de blender en doe hierin de hazelnoten, zongedroogde tomaten, olijfolie, peper en zout, citroensap en rozemarijn. Voeg 2/3 van de rucola toe. Zet de blender aan en laat draaien tot een pesto. Zelf houd ik van een grove pesto, maar als je liever een gladde pesto wil dan laat je de blender wat langer doordraaien.

Was de wortel en schil hem met een dunschiller. Was ook de courgette. Snijd beiden in stukjes.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Voeg de wortel en courgette toe en bak 2-3 minuten aan zodat de groente wat zachter is geworden. Voeg de pesto toe aan de groente, samen met de room. Roer voorzichtig door elkaar zodat er een roomsaus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Laat rustig opwarmen tot het kookt en zet het vuur laag.

Giet intussen de gegaarde rijst af. Roer op het laatste moment de achtergehouden rucola door de saus en dien gelijk op.

Serveer de rijst met de roomsaus van hazelnootrucolapesto.

Eet smakelijk!

Tip

Maak extra veel pesto en eet morgen zalmpakketjes met zelfgemaakte pesto!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels
800 57,4 5,6 15 49,2 11,4

Geef een reactie