Wortellinten met geroosterde pecannoten en karwijzaad

Laatst postte ik een recept voor courgetti (spaghetti van courgette) en nu de courgetti erg in de smaak viel, wilde ik verder met het gebruik van mijn juliennesnijder. Er moeten namelijk nog veel meer groenten zijn die geschikt zijn voor deze manier van bereiden, dacht ik zo. Een van de eerste groenten die ik bedacht, was wortel. Wortel is een stevige groente waardoor de slierten mooi blijven en niet snel breken. Dus daarmee ben ik maar aan de slag gegaan.

Toen ik begon met koken, heb ik eerst de buitenste schil van de wortel gehaald en daarbij zag ik dat je ook prima met een dunschiller slierten kan maken om te bereiden. Dus in dit recept is het geen ‘wortelli’ geworden, maar gewoon wortellinten. Linten van wortel dus. Goed te bereiden, makkelijk als je geen spiraalsnijder hebt, lekker zoet en een mooie vervanger van pasta in je gerecht.

Ook nieuw voor mij was het verwerken van karwijzaad in een gerecht. Ik kwam karwijzaad laatst tegen bij de Turkse supermarkt in de buurt en wilde het eens proberen. De smaak van karwij is warm en kruidig en lijkt op anijszaad. In thee wordt het vaak gecombineerd met anijs en venkel, maar als gebruik in gerechten kwam ik deze combinatie met kaneel tegen. Nu ben ik een enorme fan van kaneel, dus de keuze was snel gemaakt. De smaken blijken erg goed samen te gaan, zeker samen met de zoetere wortel. Die blijft dus op het menu! Genoeg over smaakcombinaties, nu snel naar het recept 🙂

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 200 gram winterwortel
  • 1 komkommer
  • 60 gram pecannoten
  • 1 el karwijzaad
  • 2 tl kaneel
  • 2 el (lactosevrije) roomkaas
  • 1 el olijfolie
  • Sap van een citroen
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Neem de winterwortel en haal de buitenste laag eraf. Snijd de winterwortel vervolgens in dunne slierten met een dunschiller julienne of spiraalsnijder. Was vervolgens de komkommer en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens ook in slierten.

Verhit een koekenpan op het vuur. Hak de pecannoten in grove stukken en rooster 2-3 minuten in de voorverwarmde pan. Haal de pecannoten uit de pan en zet apart.

Zet de pan terug op het vuur en verhit een eetlepel olijfolie. Doe de wortel in de pan en bak aan gedurende een minuut of vijf. Schep de wortel regelmatig om. Gebruik bij voorkeur een tang of klem zodat de slierten heel blijven. Snijd de citroen doormidden. Knijp de citroen na vijf minuten uit boven de pan. Voeg ook de kaneel en karwijzaad toe. Schep goed door zodat de kruiden overal vermengd zijn met de wortel. Laat nog twee minuten warm worden.

Pak twee borden en verdeel hier de komkommer op. Zodra de wortel klaar is, schep je deze op het bedje van komkommer. Top met een eetlepel roomkaas per persoon. Maak af door de pecannoten over het geheel te strooien.

Eet smakelijk!

Tip

Vervang de roomkaas eens voor blokjes feta, ook lekker!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels
369 31.3 5,6 5,6 12,5 6,6

Geef een reactie