Vissticks met geroosterde groenten en mosterddip

Bij vissticks moet ik altijd aan vroeger denken en ik denk dat meer mensen dat hebben. Niet alle kinderen houden van de smaak van vis en met vissticks verberg je dit toch een beetje. Maar ook als volwassene zijn vissticks lekker.  Laatst bedacht ik me dat ik al jaren geen vissticks op had, maar als glutenvrije eter is dat ook best lastig. Het knapperige laagje om de vissticks heen wordt namelijk gemaakt van paneermeel. Dat is best jammer, want zo’n stukje vis met een knapperig korstje erom is op z’n tijd best lekker. Dus wat doe je dan? Dan maak je zelf vissticks! En het is nog erg eenvoudig ook.

Deze vissticks maakte ik met een knapperig korstje van havermout. De grove vlokken blijven misschien iets minder goed plakken dan wanneer je bijvoorbeeld havermeel neemt, maar zorgen wel voor een lekkere bite. Samen met de pittige mosterddip smaakt het erg goed.

Bij de vissticks serveerde ik geroosterde courgette, wortel en venkel. De groenten bestrooide ik met karwijzaad dat zorgt voor een licht pittig, maar ook zoetige smaak. Ook de groenten komen weer mooi samen met de mosterddip. Kortom, een lekker en licht gerecht.

Vissticks met geroosterde groenten

Ingrediënten

Voor 2 personen

Vissticks

 • 200 gram kabeljauwfilet (evt. diepvries)
 • 4 el grove havermout
 • 2 el rijstmeel
 • 1 ei
 • Scheutje (plantaardige) melk

Gegrilde groenten

 • 1/2 courgette
 • 1/2 venkel
 • 1/2 winterwortel
 • 2 tl karwijzaad (of zoveel als nodig om te bestrooien)
 • Sap van 1 citroen
 • Olijfolie

Dip

 • 3 el yoghurt
 • 2 tl grove mosterd
 • 1 el olijfolie

Vissticks met geroosterde groenten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de venkel, courgette en wortel in even grote stukjes en doe in een ovenschaal. Bestrooi met het karwijzaad, zout en peper en besprenkel met olijfolie en citroensap. Schep goed door zodat alle groenten onder zitten. Dit gaat trouwens het beste met je vingers. Zet 40 minuten in de oven.

Pak drie bakjes en doe de rijstmeel, havermout en het ei allemaal in een apart bakje. Klop het ei met een scheutje melk, zout en peper los.

Neem de kabeljauw en snijd in even grote stukken. Was je handen en pak een stukje kabeljauw. Leg in de bloem en zorg dat het stukje geheel bedekt is met een dun laagje bloem. Klop het overtollige bloem er voorzichtig af. Leg de kabeljauw vervolgens in het ei en zorg dat het stukje ook hier volledig mee bedekt is. Laat even uitleggen. Dan door naar het laatste bakje. Rol de kabeljauw ook door de havermout en zorg dat alle kanten bedekt zijn, dus ook de kopse kanten. Herhaal met alle stukjes kabeljauw.

Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur. Neem niet teveel olie, want de havermout zal het anders alleen maar opnemen. Bak de vissticks aan alle kanten bruin in ongeveer tien minuten.

Terwijl de vissticks staan te bakken, neem je een schaaltje waarin je de yoghurt, mosterd en olijfolie met elkaar mengt. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Serveer de groenten met de kabeljauw en de mosterddip.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels

400

22,4 4,3 59,8 16,4

6,4


Geef een reactie