Spinaziepannenkoeken met gegrilde groenten

Groene pannenkoeken zien er misschien een beetje gek uit, maar smaken niet minder goed. Toen ik een groene smoothie aan het maken was en ik daar spinazie doorheen deed, bedacht ik me dat je ook prima spinazie kunt fijnmalen om door pannenkoekenbeslag te doen. En toen ontstonden deze spinaziepannenkoeken.

Ik serveerde de spinaziepannenkoeken met gegrilde groenten en wederom wat spinazie zodat de smaken mooi bij elkaar komen. De balsamicoazijn die je gebruikt om de groenten in te grillen, zorgt voor een pittige bite. Het gerecht kun je zowel koud als warm serveren.

Houd je wat pannenkoeken over? De spinaziepannenkoeken kunnen ook goed als lunch. Beleg ze dan met brie, komkommer, wat pijnboompitjes en eventueel gerookte kip.

Ingrediënten

Voor 2 personen

 • 300 gram spinazie
 • 1 aubergine
 • 1 rode paprika
 • 2 el maismeel
 • 3 el rijstmeel
 • 1 ei
 • 70 gr hüttenkäse
 • 150 ml (plantaardige) melk
 • 2 el balsamicoazijn
 • Peper en zout

Nodig

 • Grillpan
 • Koekenpan (20 cm diameter)
 • Blender of staafmixer

Bereidingswijze

Laat de koekenpan goed heet worden op het vuur. Voeg hier 100 gram van de spinazie aan toe en laat de spinazie slinken in 1-2 minuten. Neem de spinazie uit de pan en laat even afkoelen.

Meng intussen het maismeel en de rijstmeel met het ei, de melk en zout en peper naar smaak. Als de spinazie een beetje is afgekoeld, voeg je ook dit toe aan het pannenkoekenbeslag. Gebruik een blender of staafmixer om het tot een glad geheel te maken.

Verwarm een koekenpan met een scheutje neutrale olie, zoals kokosolie of olijfolie. Bak hierin de spinaziepannenkoeken aan beide zijden totdat ze goudbruin zijn. Probeer de pannenkoeken zo dun mogelijk te houden. Ik heb ongeveer zes pannenkoekjes gehaald uit het beslag met een koekenpan met een diameter van 20 cm.

Tijdens het bakken van de pannenkoeken, snijd je de aubergine en paprika in repen of plakken. Verhit de grillpan (olie is niet nodig) en doe de gesneden aubergine en paprika in de pan. Besprenkel met 2 el balsamicoazijn en peper en zout en zorg dat alle stukken groente de azijn goed opnemen. Grill de groenten ongeveer 8 minuten. Probeer de groenten zo weinig mogelijk door te scheppen zodat je mooie ’grillstrepen’ op de groenten krijgt. Let op dat je niet zo weinig door schept dat de groenten verbranden.

Neem de resterende spinazie en leg in een mooie serveerschaal. Verdeel hierover de gegrilde groenten. Maak af door de hüttenkäse over het geheel te verkruimelen. Serveer met de spinaziepannenkoeken.

Tip

Als je plantaardige melk gebruik, zoals amandel- of sojamelk, let er dan op dat je voor een ongezoete variant kiest. De gezoete varianten bevatten veel suiker waardoor je pannenkoeken een zoete smaak meekrijgen. Dat wil je liever niet.

Wil je het recept lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige melk en laat de hüttenkäse weg.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels

223,5

5,75 2 15,3 23,2

7,7


Geef een reactie