Sperziebonensalade met aardbei en tomatensalsa

De maand augustus is bijna ten einde en dat betekent dat ook het seizoen van de verse aardbeien bijna eindigt. In Nederland kun je eigenlijk het hele jaar door wel aardbeien krijgen, maar ik vind toch altijd dat je het verschil tussen verse aardbeien en diepvriesaardbeien wel proeft. Om nog even te genieten van de heerlijke, écht verse aardbeien, vandaag een lekkere zomerse salade. En laat die nu ook nog eens erg goed bij het weer passen.

De zoete aardbei combineer ik in deze salade met tomaten. Over de aard van tomaten wordt verschillend gedacht, want valt de tomaat nu onder groente of fruit? Je verwacht eigenlijk dat het een groente is. De reden dat tomaat als fruit kan worden gezien, is dat een vrucht – zoals de tomaat is – meestal onder de fruitsoorten valt. Daarnaast eet je een tomaat vaak rauw, net zoals je fruit rauw eet. In Amerika is er zelfs een rechtszaak over geweest, nu het antwoord op de vraag bepaalde welk belastingtarief van toepassing was (1). Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft toen bepaald dat de tomaat als groente moest worden bestempeld.

Een grappige discussie eigenlijk, die volgens mij nooit volledig zal worden beslecht. En of het nu groente of fruit is, je kunt met tomaat alle kanten op. In dit recept maak ik er een salsa van, die je overigens ook goed als dip bij wat brood kunt gebruiken.

Zelf at ik de salade als goed vullende lunch. Eet je de salade als hoofdmaaltijd, bak dan nog wat kip om er een volledige maaltijd van te maken.

Ingrediënten

Voor twee personen

  • 200 gr sperziebonen
  • 125 gr aardbeien
  • 1/2 courgette
  • 2 romatomaten
  • 4 takjes verse munt
  • 3 el pompoenpitten
  • 1 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Breng water aan de kook in een pannetje. Was en dop de sperziebonen. Kook de sperziebonen in zes minuten beetgaar.

Ontkroon de aardbeien en snijd in kleine stukjes. Was de courgette en snijd ook deze in kleine stukjes, probeer dit even groot te houden als de aardbeien.

Verwijder het kroontje uit de tomaten en snijd in grove stukken. Doe de tomaten in de blender, samen met de blaadjes verse munt, zout en peper, olijfolie en balsamicoazijn. Houd een paar blaadjes munt apart voor de garnering.

Zet de blender aan en zorg dat het tomatenmengsel een salsa wordt. Dat betekent dat het een egaal, vloeibaar geheel wordt waar je nog wel wat stukjes in terug mag zien. Proef even of de smaak goed is en voeg zo nodig nog wat extra munt, olie, azijn of peper en zout toe.

Neem een salade- of serveerschaal en verdeel hier achtereenvolgens de sperziebonen, courgette, aardbeien en pompoenpitten over. Serveer met de tomatensalsa en neem daarvan niet te weinig! Dresseer nog met wat verse muntblaadjes.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels

250

16,4 3,4 10,7 11

6,9


Geef een reactie