Romige boekweitpap met verse aardbeien

Toen mijn darmklachten startten, ben ik niet direct overgestapt op glutenvrij eten. Ik wist toen namelijk nog niet dat daar klachten vandaan kwamen. Het FODMAP-dieet maakte voor mij duidelijk dat onder andere tarwe een van de boosdoeners was. In het begin vond ik dat erg moeilijk, want als iemand die dagelijks brood at, miste ik de tarweproducten toch wel erg.

Ongeveer een jaar lang ben ik daarom wel spelt blijven eten, omdat dat minder klachten geeft dan tarwe en dat als alternatief natuurlijk het meest op tarwe lijkt. Maar je leest het goed: dat geeft minder klachten. Het laat de klachten niet verdwijnen – in mijn geval in ieder geval. Dus de afgelopen maanden heb ik de stap gemaakt naar volledig glutenvrij. En dat betekent ook weer op zoek naar nieuwe alternatieven.

Boekweitmeel kende ik al langer en gebruikte ik al veel, met name in pannenkoekenbeslag en andere baksels. In mijn volledige glutenvrije periode ontdekte ik dat je boekweit ook als -korrels en -grutten kunt kopen. Daar liggen dus weer nieuwe mogelijkheden in de keuken. De boekweitkorrels blijken erg lekker om te roosteren voor een lekkere crunch in een salade. Maar van de boekweitkorrels kun je ook een lekkere pap maken, op een vergelijkbare manier waarop je havermoutpap maakt. In dit recept leg ik je uit hoe je dat doet. Ik kies er hiervoor om de boekweitkorrels niet volledig kapot te koken zodat er een bite overblijft. Je kunt de korrels ook verder in laten koken zodat er een wat gladdere pap ontstaat. Mijn tip? Varieer eens met de bereidingswijzen en kijk wat jij het lekkerste vindt. Succes en enjoy!

Romige boekweitpap met verse aardbeien

Ingrediënten

  • 40 gram boekweitkorrels
  • 100 ml amandelmelk
  • 50 gram (lactosevrije) yoghurt
  • 6 aardbeien
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl karwijzaad
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl arrowroot (optioneel)
  • 1 tl kokosolie

Bereidingswijze

Neem een kleine koekenpan en verhit hier de kokosolie in. Voeg vervolgens de boekweitkorrels toe en strooi hier overheen de kaneel, het karwijzaad en de gemberpoeder. Meng door elkaar zodat de boekweitkorrels bedekt zijn met de kruiden.

Rooster de boekweitkorrels ongeveer twee minuten. Voeg vervolgens de amandelmelk toe en roer goed door. Ik voegde ook wat arrowroot door om goede binding te krijgen. Dit hoeft niet per se.

Breng de melk aan de kook en blijf goed doorroeren. In circa tien minuten zal de melk in de boekweitkorrels trekken. Het wordt een dikkige pap waarin de korrels zichtbaar blijven. Blijf in de buurt van je pannetje, want de melk koekt snel aan. Daarom is het doorroeren belangrijk.

Was de aardbeien en ontkroon ze. Snijd ze vervolgens in plakjes.

Neem een schaaltje en giet hierin de yoghurt. Schep de boekweitpap hier bovenop en maak af met de aardbeien.

Eet het ontbijtje gelijk op. Eet smakelijk!

Tip

Ook lekker met verse munt.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels
263 7 5,4 6,7 38,2 4

Geef een reactie