Kruidige linzensoep met garam masala

Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt met dit warme weer, een kruidige linzensoep. Maar het is wel erg handig: een grote pan soep maken aan het begin van de week, zodat je de dagen daarna een snelle maaltijd hebt. De tijd die je bespaart, kun je dan weer gebruiken om in de zon te gaan zitten. Ideaal dus.

Verder is deze soep ook gewoon heel erg lekker. Ik gebruik dit recept meestal als basis, maar je kunt er alle kanten mee op door te variëren met kruiden. Let bij de garam masala trouwens wel op. Het bakje kruiden dat ik in huis had, bleek ineens tarwe én melk te bevatten! Er is bij de bereiding couscous gebruikt, waarschijnlijk om wat binding te geven aan de kruiden, wat resulteerde in een bakje kruiden waar ik eigenlijk helemaal niet goed tegen kan. Het bakje is al half leeg, maar ik merkte het nu pas. Dat herinnert me er altijd aan om altijd ingrediëntenlijstjes (of zeg maar gerust: lange lijsten) te lezen, ook als je iets eet waarvan je niet verwacht dat er ingrediënten inzitten waar je niet tegen kunt.

Dit keer heb ik het in ieder geval op tijd gemerkt en heb ik een ander potje garam masala gekocht. Eentje zonder rare toevoegingen. Daarna heb ik genoten van mijn kruidig linzensoepje! En morgen geniet ik weer.

Kruidige linzensoep

Ingrediënten

Voor circa 5 kommen soep

  • 100 gr ongekookte rode linzen
  • 2 rode paprika’s
  • 2 flinke tomaten
  • 750 ml water
  • Half blik kokosmelk
  • 1 el garam masala
  • 1 el komijnzaad
  • Verse koriander
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Was de paprika en tomaten en snijd deze in grove stukken. De zaadlijsten van de tomaten kun je laten zitten, maar zorg wel dat je het kroontje verwijdert. Dat is niet lekker.

Verwarm een grote (soep)pan en laat hier een scheut/klontje (kokos)olie in warm worden. Bak de paprika licht aan. Na een minuut of twee voeg je ook de tomaten toe. Zodra de groenten zacht beginnen te worden, voeg je ook de garam masala en het komijnzaad toe. Zorg dat dit kort aanbakt. Let op, dit kan snel verbranden.

Blus het geheel af met het toevoegen van 750 ml water en een half blik kokosmelk. Zet de pan op laag vuur en doe de deksel op de pan. Breng het geheel aan de kook.

Neem een aparte pan en bren hierin ook water aan de kook. Kook de linzen ongeveer 8 minuten. Giet de linzen af en doe de linzen bij de soep.

Laat de pan nog een minuut of tien op het vuur staan zodat ook de linzen de smaak van de kruiden opnemen.

Pureer de soep vervolgens met een staafmixer tot een glad geheel. Naar smaak kun je nog wat zout en peper toevoegen.

Garneer de soep met wat verse koriander en dien direct op. Serveer met een lekkere salade of brood met een dip.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per kom soep

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels

129

8,8 5,8 3,9 7,2

2,4


Geef een reactie