Boekweit-haverbrood

Het reguliere (tarwe)brood eet ik niet meer, maar af en toe heb ik toch zin in iets broodachtigs. Dus dan ga ik maar zelf aan de slag in de keuken. Soms is brood makkelijk, lekker en daarnaast is het leuk om te maken. Geduld heb ik echter weinig, dus een echt brood dat lang moet gisten – daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Misschien ooit nog een keer ­čśë Dit broodje is gelukkig erg makkelijk te maken en is snel klaar.

In ‘normaal’ brood zitten gluten. Gluten zorgen voor luchtigheid en elasticiteit. Wanneer je dus, zoals hier,┬ázonder gluten* bakt, moet je op zoek naar manieren om het brood niet te ‘vast’ te laten worden. In dit recept gebruik ik hiervoor yoghurt, dat zorgt voor een bepaalde luchtigheid. Vervang de yoghurt overigens gerust door gewone yoghurt of een plantaardige variatie op yoghurt (zoals sojayoghurt). Hier gebruikte ik lactosevrije yoghurt.

Het broodje is het beste te bewaren in de koelkast: zo voorkom je uitdrogen. De gluten zorgen ook voor samenhang (het is een bindmiddel) en dit broodje kan wat korreliger zijn. In de koelkast voorkom je dat het brood teveel gaat korrelen. Invriezen kan trouwens ook prima.

Ingredi├źnten

  • 175 gr boekweitmeel
  • 100 gr havermout
  • 175 gr lactosevrije yoghurt
  • 30 ml kokosolie
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 el citroensap
  • 2 el sesamzaadjes
  • 1 el lijnzaad
  • 25 ml water
  • Snuf zout

Boekweit-haverbrood

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de kokosolie in de magnetron of in een pannetje. Wel het lijnzaad in het water in een kommetje.

Neem een grote kom en meng hierin het boekweitmeel, de havermout, het bakpoeder en het zout. Voeg vervolgens alle natte ingredi├źnten toe: de yoghurt, gesmolten kokosolie en het citroensap. Neem ook het gewelde lijnzaad en voeg dit toe aan het geheel. Kneed het met je handen of met een keukenmachine tot een deegbal. Het blijft vrij plakkerig.

Pak de bakplaat en beleg deze met bakpapier. Stort het deeg op het bakpapier en vorm het deeg in het midden van de bakplaat tot een rond broodje.

Smeer het broodje in met nog wat yoghurt en maak het brood af door de sesamzaadjes erover te verdelen. Doordat je het brood insmeert met de yoghurt blijven de zaadjes goed plakken. Het insmeren kun je met de achterkant van een lepel doen, maar gaat uiteindelijk het beste met je vingers. Ik gebruikte ongeveer 3 el yoghurt.

Bak het broodje ongeveer 25 minuten op 220 graden. Het brood is klaar als het goudbruin uit de oven komt en je sat├ęprikker er droog uit komt.Het broodje combineert goed met bijvoorbeeld linzensoep.

Eet smakelijk!

 

* In dit broodje bak je met havermout. Havermout bevat van nature geen gluten, maar de havermout die je in de supermarkt koopt, is niet per definitie glutenvrij. Glutenproducten zorgen snel voor kruisbesmetting en zo ook met havermout. De gewone havermout uit de supermarkt is niet gegarandeerd vrij van gluten door kruisbesmetting. Haver groeit op het land vaak naast tarwe. Let hier dus goed op als je coeliakie hebt of zeer gevoelig bent voor gluten: koop havermout waar specifiek op vermeld staat dat het een glutenvrij product is.


Geef een reactie