Aubergineschotel met walnoten en feta

Aubergine is toch wel een van de beste groenten om te stoven. Dat bewijst zichzelf maar weer eens in deze aubergineschotel. Het sponsachtige vruchtvlees van de aubergine neemt erg goed smaken op waardoor de van zichzelf vrij basic smakende vrucht een explosie van smaak wordt. Helemaal als je ook nog eens kruiden gebruikt als gerookte paprikapoeder. Ik ken gerookte paprikapoeder nog niet zo lang, maar de paar keren dat ik het heb gebruikt, heeft het zijn smaak bewezen. Heerlijk!

Gek genoeg heb ik bij aubergine wel altijd een beetje een winters gevoel. Hoewel dat past bij een dag als vandaag (lees: heel veel regen) is dat vreemd nu aubergine een echte zomergroente is. De aubergine is het best te eten in de periode juli tot en met oktober. Gelukkig dat dan weer helemaal niet erg, met gerechten als deze aubergineschotel.

Ingrediƫnten

Voor 2 personen

  • 1 aubergine (ca. 500 gram)
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 kleine tomaten
  • 60 gram walnoten
  • 60 gram feta
  • 5 takjes verse peterselie
  • 2 tl tomatenpuree
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie

Bereidingswijze

Was de aubergine en snijd in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de stukjes in circa vijf minuten goudbruin. Houd wat peterselie achter voor de garnering en voeg de overige peterselie toe. Strooi het paprikapoeder over de schotel en meng het geheel goed door elkaar.

Neem de tomaten, haal de pitjes eruit en snijd in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de paprika. Voeg beide toe aan de aubergine, samen met 200 ml water, 2 el tomatenpuree en zout en peper naar smaak.

Laat het geheel circa 20 minuten koken op laag vuur. Roer af en toe door.

Hak de walnoten in grove stukken en doe deze bij de aubergine. Laat dit nog 10 minuten doorkoken tot de groenten zacht zijn en het vocht is ingedikt.

Serveer de schotel warm of koud. Garneer net voor het opdienen met feta en de achtergehouden peterselie.

Tip

Serveer de aubergineschotel met couscous.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels
493 36,9 7,1 15,1 19,2 11,9

Gebaseerd op dit recept van Jamie Oliver.


Geef een reactie