Aubergine-kurkumaspread

Over kurkuma (of is het curcuma?) hoor je de laatste tijd steeds meer. Kurkuma is de wortel van een plant die lijkt op gember. En overigens ook familie is. Het gebruik van deze gele wortel, of eigenlijk het bestanddeel curcumine, heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingsremmend werken, een pijnstillende werking hebben en de kans op vele ziektes (waaronder kanker en alzheimer) verminderen. Een specerij die je dus weleens wil proberen, als je dit zo hoort.

In Nederland wordt kurkuma met name gebruikt om kerrie zijn gele kleur te geven. Met de kurkuma in opkomst zie je hem steeds vaker opduiken. Bedenk trouwens wel dat voor de echte gezondheidsvoordelen, je veel meer kurkuma moet gebruiken dan de enkele theelepel die je in gerechten verwerkt – maar dat terzijde. Alle beetjes helpen, toch?

In ieder geval was ik geïnteresseerd in het gebruik van de knalgele specerij dus ik ben ermee aan de slag gegaan. Gelukkig was het snel te vinden bij de Turkse supermarkt om de hoek en kon ik snel aan de slag. Mijn eerste gebruik van de kurkuma was in deze spread met aubergine. Ik wilde iets lekkers voor op mijn boekweit-haverbroodje maken zodat ik dit kon meenemen naar het park. En daar kwam deze heerlijke aubergine-kurkumaspread uit naar voren. Je moet wel even van tevoren bedenken dat je hem gaat maken, want voor de beste smaken moet de aubergine even gegrild worden in de oven. Neemt niet weg dat het zeker de moeite waard is! Zoals je op de foto kunt zien, was de picknick geslaagd 🙂

Naast het roosteren van de aubergine, is het receptje overigens erg simpel. Gelet op het mooie weer deze week komen er nog wat picknicken aan, dus ik zou zeggen: maak de picknick nog leuker met deze spread! Geniet ervan.

Ingrediënten

  • 1 kleine aubergine
  • 1 el tahin
  • 2 tl komijndjinten
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 takje verse peterselie
  • 3 el olijfolie + 1 el
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de aubergine in dunne plakken en bestrooi met peper en zout. Besprenkel vervolgens met olijfolie (ongeveer 3 el) en zorg dat alle plakken goed van een laagje olijfolie zijn voorzien. Zet ongeveer 20 minuten in de oven.

Als de aubergine klaar is, doe je deze in de blender. Voeg vervolgens de kurkuma, tahin, komijndjinten, (gerookt) paprikapoeder, peterselie, citroensap en 1 el olijfolie toe. Blend tot een gladde massa. Hoe glad je hem wil hebben, is aan jou. Hoe langer je de blender laat draaien, hoe meer het een gladde massa zal worden. Zelf vind ik het lekker als er nog wat van de stukken aubergine terug te proeven is. Breng de spread op smaak met nog wat peper en zout.

En dat was hem alweer! Zoals je hierboven kunt lezen, is de spread erg lekker op een stukje (zelfgebakken) brood. Ook op een cracker of toastje smaakt hij erg goed.

Eet smakelijk!

Tip

De aubergine-kurkumaspread kun je in een afgesloten potje of bakje een dag of drie bewaren.


Geef een reactie