Ingrediënten: Huisgedroogde tomaten

Gedroogde tomaten zijn een smaakmaker in veel gerechten, maar in de supermarkt vind je vaak tomaten met onnodig toegevoegde niet-natuurlijke smaakmakers en conserveringsmiddelen. Zelf tomaten laten drogen kan natuurlijk ook! Hoewel dat in Nederland lastig gaat in de zon – zoals we ze wel tegenkwamen op Sicilië – kan dat ook prima in de oven. Dus als je een avondje rustig op de bank zit, kun je prima tomaatjes in de oven zetten en laten drogen. Het kost weinig voorbereiding en tijdens het drogen hoef je ze slechts af en toe om te schudden.

Na het drogen kun je de tomaatjes bewaren in een schone, afgesloten (glazen) pot. Giet er vervolgens zoveel olijfolie op zodat de tomaatjes net onder staan. Zet de tomaten vervolgens in de koelkast waar je ze tot een week of twee kunt bewaren. Stolt de olijfolie in de koelkast en wordt de olie troebel? Geen probleem, dat doet niets af aan de olie zelf. Zet het potje even buiten de koelkast en laat de olie op kamertemperatuur komen. Je zult zien dat de helderheid weer bijtrekt.

Het receptje is vrij basic, maar voeg naar smaak gerust andere kruiden en specerijen toe. Zo vinden veel mensen het toevoegen van knoflook erg lekker.

Ingrediënten

  • 1 bakje cherrytomaten
  • 2 tl rozemarijn
  • Zeezout
  • Verse peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Snijd de tomaten in kwarten en leg op een bakplaat. Bestrooi de tomaten met peper, zout en rozemarijn. Besprenkel met olijfolie en meng (het liefst met je handen) door elkaar. Verdeel de tomaten over de bakplaat zodat ze zo min mogelijk elkaar aanraken.

Zet ongeveer twee uur in de oven op 100 graden. Ik heb om het half uur gekeken hoe het met de tomaten ging en zo bepaald of langer in de oven nog nodig was. Als de tomaatjes goed verschrompeld zijn, zijn ze goed. Bij mij duurde dit ongeveer 1,5 uur.

Enjoy!


Geef een reactie