Geroosterde havermout met mango en blauwe bessencompote

Het roosteren  van havermout stond al lang op mijn wensenlijstje om nog eens te maken. Vanochtend was ik vroeg wakker en ik heb mijn tijd nuttig besteed door dit eindelijk eens te maken. En met succes! De warme en geroosterde havermout smaakt heerlijk met de frisse kokosyoghurt. Dit recept blijft dus zeker op het menu staan.

Het idee van geroosterde havermout deed ik op in het kookboek van Jamie Oliver: ’Jamies Super Food voor elke dag’. Jamie kiest voor gewone yoghurt, maar juist de sojayoghurt met kokos maakt de combinatie met de warme havermout met kaneel compleet. Uiteraard kun je variëren met het recept, denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de blauwe bessen door aardbeien, frambozen of kruisbessen. Ook de mango is goed vervangbaar door bijvoorbeeld sinaasappel, banaan, mandarijn of nectarine. Tot slot: ook verse munt over het ontbijtje zal erg goed smaken. Welke combinatie maak jij?

Het recept voor mijn combinatie van deze gebakken havermout met sojayoghurt kokos, verse mango, compote van blauwe bessen en geroosterde zonnebloempitten lees je hieronder.

Ingrediënten

  • 40 gram havermout
  • 3 eetlepels sojayoghurt kokos
  • 1/2 mango
  • 50 gram blauwe bessen
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 tl kaneel

Bereidingswijze

Verwarm een koekenpan op het vuur. Rooster hierin de havermout met kaneel tot het goudbruin is. Let op, zet het vuur niet te hoog en zorg dat je de havermout regelmatig doorschut om verbranden tegen te gaan.

Snijd intussen je mango in tweeën. De helft die je niet gebruikt, kun je in een luchtdicht bakje 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine reepjes.

Haal de geroosterde havermout uit de pan en schud op een diep bord. Zet de pan terug op het vuur en rooster de zonnebloempitjes kort. Ook hiervoor geldt: goed opletten, want het verbrandt snel.

Doe de geroosterde zonnebloempitjes in een klein bakje. Doe vervolgens de blauwe bessen met een flinke scheut lauwwarm water in de pan en zet het vuur laag. Laat de blauwe bessen ’sudderen’ tot het een compote is geworden.

Pak je bordje havermout erbij en doe hier 3 eetlepels sojayoghurt bij. Leg vervolgens de gesneden mango in het bord.

Als ook de blauwe bessen klaar zijn, doe je ook deze op je bordje. Maak het geheel af door de zonnebloempitten over het bordje te strooien.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per portie

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels

398

13,4 2,1 10,9 53,6

9


Geef een reactie