Courgetti met salie, walnoten en citroen

Deze zomer ben ik op vakantie geweest op Sicilië, een prachtig eiland met veel natuur. Waar ik vooral van onder de indruk was, waren de vele fruitbomen die overal op het eiland stonden. Dat de verse citroenen, limoenen, vijgen, olijven en kappertjes in iedere tuin groeien, vind ik toch wel heel bijzonder. Het zien van al die verse producten zorgt er ook voor dat ik zin krijg om te koken. Mooie gerechten maken met verse producten – daar maak je mij blij mee!

Gelukkig kunnen de Sicilianen zelf ook erg goed koken, dus op vakantie hebben vooral voor ons laten koken. Maar de inspiratie heb ik meegenomen. Tijdens een van onze diners kwam ik op de kaart een pastagerecht tegen met salie, walnoot en citroen. Wat een heerlijke combinatie moest dat zijn! Zelf eet ik geen pasta, dus ik heb het gerecht niet op vakantie gegeten. Maar toen ik thuis was, ben ik direct aan de slag gegaan. Het alternatief voor de pasta werd courgetti: spaghetti gemaakt van courgette. Een mooie en lekkere manier om minder of geen tarwe te eten, maar toch pastagerechten te kunnen maken. De courgette neemt ook goed smaken op, waardoor het een mooi geheel wordt. De courgetti maakte ik overigens met deze juliennesnijder van Dille & Kamille, maar je hebt er ook speciale spiraalsnijders voor.

De rest van het gerecht hoefde ik weinig aan te passen, dus ik kon zo aan de slag. In het originele recept zit er Parmezaanse kaas door de saus, maar dit heb ik zelf weggelaten. Wil jij de courgetti wel met kaas maken? Ik heb het wel opgenomen in het recept, dus volg dan gewoon de instructies.

Ga je zelf ook aan de slag met deze Italiaanse lekkernij? Laat het me weten!

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 courgettes
  • 60 gram walnoten
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 4 el sojaroom
  • 2 el kokosolie
  • 15 blaadjes salie
  • 5 takjes platte peterselie
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • Zout en peper
  • Evt. Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Neem de courgette, was de schil goed en snijd de courgette en julienne met een spiraalsnijder of dunschiller julienne.

Gebruik een notenkraker om de walnoten open te kraken en snijd de walnoten in grove stukken. Verhit een wok op middelhoog vuur en doe de walnoten in de pan. Rooster de noten tot ze iets bruiner worden. Haal de noten uit de pan zodra je ze begint te ruiken. Let goed op, ze verbranden snel. Leg de noten op een bord.

Zet de wok terug op het vuur en laat de kokosolie en boter smelten in de pan. Voeg de salieblaadjes toe en laat even aanbakken. Zodra de boter begint te verkleuren, voeg je de sojaroom toe. Rasp vervolgens de citroen boven de pan. Snijd de citroen doormidden en knijp hem uit boven de pan. Vergeet niet de citroenpitten eruit te halen. Roer door elkaar en laat even sudderen. Als het al snel te dik wordt, voeg dan wat lauw water toe. Doe dit niet te snel, want uit de courgetti komt ook nog vocht. Breng de saus op smaak met zout en peper. Als je ook Parmezaanse kaas wil gebruiken, voeg dit dan op dit moment toe.

Laat de saus ongeveer vijf minuten sudderen. Voeg dan de courgetti toe en laat nog een minuut of vijf al omscheppend warm worden. Intussen snijd je de peterselie fijn.

Serveer de courgetti op een bord en schep de saus erover heen. Dresseer de walnoten over het geheel en garneer met de peterselie en eventueel nog wat Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Voedingswaarde per persoon

Energie (kcal) Vet (g) Verzadigd vet (g) Eiwit (g) Koolh. (g) Vezels

583

51,5 23,7 12,3 13,1

6,9


Geef een reactie